W ostatnim czasie klasa III a i III b realizowały cykl tematów związanych z roślinami włóknistymi, oleistymi, okopowymi, ale przede wszystkim z roślinami zbożowymi. Dzieci poznawały gatunki zbóż, dotykały prawdziwych kłosów, poznawały także różne gatunki mąki, dotykały ich i określały różnice między nimi.
Na kolejnych zajęciach uczniowie próbowali różnych gatunków pieczywa i zapoznali się z etapami jego produkcji. Ważnym aspektem było uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza, piekarza. Aby dzieci jeszcze lepiej zapamiętały te informacje, pewnego poranka obie klasy wybrały się na wycieczkę do pobliskiej piekarni. Tam poznały piekarzy, zobaczyły piece do wypieku pieczywa a na koniec zostały poczęstowane świeżymi bułkami. To była bardzo pouczająca wycieczka.
Podsumowaniem naszego projektu był wspólny wypiek chleba. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem wsypywali składniki, mieszali drożdże, dolewali wody i wypełniali ciastem foremki.
Podobno aby chleb się udał, konieczna jest dobra atmosfera przy jego wypieku. Naszym chlebem pachniało prawie w całej szkole, wyszedł pyszny i dzieci zjadły go z wielkim apetytem. To prawdziwa nauka przez doświadczenia.
Maria Goralewska
You must be logged in to post a comment.